Lynæs – ‘det store, farlige næs’

I dag er Lynæs kendt for at være et af Danmarks bedste kitesurf og windsurf-steder. Det lave vand og den kraftige vind er perfekt for både nye og garvede surfere.

Men det har ikke altid været sådan.

Lynæs, der ligger i læ af høje bakker, ved Isefjordens udmunding i Halsnæs var ofte benyttet af vikinger. Dengang var stedet en vigtig omlasteplads for varer til og fra Roskilde fjord.  Øst for Lynæs, i det der kaldes Sandvigen, er der fundet to skibsvrag: Skuldevigskibet fra cirka 1050 og Lynæsskibet, et 25 meter langs storskib, fra cirka 1150.

Senere blev Lynæs Havn det vigtigste fiskerleje i området og i 1860’erne fik det et egentligt havnebassin.

Nu er fiskeriet fra havnen næsten ophørt. Den er udvidet og blevet til en lystbådehavn, der kan rumme cirka 500 lystbåde. I området ligger også Lynæs Fort, der blev anlagt under 1. Verdenskrig, og som blev afhændet af forsvaret i 1995.

Desuden ligger der en kro i området, der i øjeblikket er ved at blive restaureret. Det forventes at der kommer både restaurant og værelser til leje snarest.

Også vinterbadning har fået en stærk plads i Lynæs i dag. Mange er (igen) blevet vinterbader – det må vi jo gå ud fra vikingerne også var. Og mangler du reparation af dit kitesurf-udstyr, er der hjælpe at hente hos Lynæs Kiterepair.

Stednavnet kendes fra 1691 som Lydens Sand, 1720 Lydens Odde, måske gammeldansk Liutnæs, der betyder ‘det stygge, farlige næs’.