Lynæs – ‘det store, farlige næs’

I dag er Lynæs kendt for at være et af Danmarks bedste kitesurf og windsurf-steder. Det lave vand og den kraftige vind er perfekt for både nye og garvede surfere.

Men det har ikke altid været sådan.

Lynæs, der ligger i læ af høje bakker, ved Isefjordens udmunding i Halsnæs var ofte benyttet af vikinger. Dengang var stedet en vigtig omlasteplads for varer til og fra Roskilde fjord.  Øst for Lynæs, i det der kaldes Sandvigen, er der fundet to skibsvrag: Skuldevigskibet fra cirka 1050 og Lynæsskibet, et 25 meter langs storskib, fra cirka 1150.

Senere blev Lynæs Havn det vigtigste fiskerleje i området og i 1860’erne fik det et egentligt havnebassin.

Nu er fiskeriet fra havnen næsten ophørt. Den er udvidet og blevet til en lystbådehavn, der kan rumme cirka 500 lystbåde. I området ligger også Lynæs Fort, der blev anlagt under 1. Verdenskrig, og som blev afhændet af forsvaret i 1995.

Desuden ligger der en kro i området, der i øjeblikket er ved at blive restaureret. Det forventes at der kommer både restaurant og værelser til leje snarest.

Stednavnet kendes fra 1691 som Lydens Sand, 1720 Lydens Odde, måske gammeldansk Liutnæs, der betyder ‘det stygge, farlige næs’.