Ikke et ord om ‘bæredygtighed’ hos os, fordi …

‘Bæredygtighed’ er sløjfet i markedsføringen af tøjmærket LYNÆS. Årsagen ligger i udvandingen af begrebet. Og så er det et stilfærdigt forsøg på at gentænke klimabevidstheden hos forbrugerne.

Bæredygtighedsbegrebet er elastik i metermål, og det giver ikke forbrugerne sikkerhed for at træffe rigtige klimavalg. Derfor ryger det ud af kommunikation og markedsføring.

Sådan lyder budskabet fra det danske tøjmærke LYNÆS.

De vil ikke længere brande sig på ordet bæredygtighed, da folkene bag mener, at det er mere vildledende end vejledende.

“Hvad er bæredygtighed? Og hvad er bæredygtigt? Så længe ingen kan svare klart på det, giver det ingen mening at påklistre begrebet på noget. Og slet ikke tøjproduktion, der per definition sviner forfærdeligt meget i form af spild, energiforbrug, overproduktion og transport,” siger Christian Taasti, som ejer halvdelen af LYNÆS denmark.

Greenwashing er blevet for nemt

Beslutningen om at droppe bæredygtighed fra tøjbrandets kommunikation kommer især efter at opleve andre virksomheder, der ‘greenwasher’ deres produkter eller formål.

“For nylig så jeg en webshop, der kaldte sig bæredygtig, fordi deres emballage var lavet af genbrugspap. Og når en organisation som  ‘Bæredygtigt Landbrug’ beskriver, at de kæmper ‘mod miljømafiaen’, og at det er en stor sejr at hæve udledningen af kvælstof i landbruget, er begrebet definitivt udvandet,” siger Kristian Westfall, der er anden halvdel af LYNÆS.

Stadig fokus på økologisk bomuld og klimabelastning 

De to bagmænd understreger, at det kun er begrebet ‘bæredygtig’, der droppes, men at der stadig er stort fokus på økologisk bomuld og generel belastning af klima i LYNÆS’ produktion.

“Vi strikker stadig sømandssweatre i Danmark i økologisk bomuld og GOTS-certificeret uld. Det er en af vejene, hvor vi forsøger at nedsætte klimabelastningen,” siger Christian Taasti.

Der er dog mange dilemmaer i forhold til mindre klimabelastning og tøjproduktion.

“Ofte holder bomuldstøj sig bedre i faconen og er langt mere slidstærk, hvis der er blandet andre forstærkende fibre i. Det kan for eksempel være genbrugt polyester, som vi anvender. Tøj der holder længere er selvfølgelig en mindre belastning for klimaet end tøj, der holder dårligere. Så et rent økologisk bomuldsprodukt kan på længere være mere belastende for miljøet end et med syntetiske stoffer i,” siger han og forsætter: “Det bedste man kan gøre som producent, er at være ærlig om de klimadilemmaer, der er på spil i tøjproduktion.”

Nakkelabel skal laves om

En ting er at finde den digitale støvsuger frem på webshop og annoncer for at fjerne begrebet bæredygtighed. Det er straks lidt sværere med de fysiske produkter.

“Vi har en del varer, hvor der står ´Made with sustainability in mind’ i nakken, og selvom det jo er rigtigt nok, ryger det ud som en del af indsatsen. Der skal nye labels i sweatre og t-shirts, der produceres fremover. Forhåbentlig får det nogle forbrugere til at tage endnu mere kritisk stilling til tøjproduktion og klimabelastning, og måske spørge mere til, hvordan vi og andre konkret mindsker klimabelastningen fra tøjproduktion,” slutter Kristian Westfall.

(PRESSEMEDDELELSE BRAGT PÅ VIA RITZAU 11. januar 2022.)

Om Lynæs Havn

En autentisk og spændende havn i Lynæs

Lynæs Havn er fuld af liv og energi med sin travle aktivitet af fiskerbåde, sejlere og surfere. Det er et paradis for vandsportsentusiaster, der kan udforske de klare farvande, prøve kræfter med vind- og kitesurfing eller tage på spændende eventyr langs kysten.

Lynæs Havn har en malerisk beliggenhed, der fanger hjertet og sindet hos alle besøgende. Du kan gå langs kajen og beundre de farverige både, der er fortøjet, mens du indånder den friske havluft og nyder den fredelige atmosfære.

Havnen er også kendt for sine hyggelige spisesteder og caféer, hvor du kan forkæle dine smagsløg med lækre fiske- og skaldyrsretter og samtidig nyde den smukke udsigt over vandet. Det er det perfekte sted at nyde en afslappet frokost eller en romantisk middag ved solnedgang.

Besøg Lynæs Havn og lad dig fortrylle af dens naturlige skønhed, maritime charme og spændende aktiviteter. Uanset om du er til vandsport, afslapning ved vandet eller ønsker at opleve den unikke kystkultur, vil Lynæs Havn give dig uforglemmelige minder og en dybere forbindelse til havet.

Mange faciliteter og aktiviteter på Lynæs Havn

Lynæs Havn tilbyder et bredt udvalg af faciliteter og aktiviteter til besøgende. Der er en surfbutik, en marineshop, et bådværft og brændstofsalg, der dækker behovene hos sejlsportsentusiaster og surfere. I nærheden finder du også Lynæs Hotel, der tilbyder komfortabel indkvartering til dem, der ønsker et bekvemt ophold.

For surfere er Lynæs Strand anerkendt som en af de bedste strande i Nordsjælland med fantastiske bølger og perfekte forhold til at surfe. Havnen har også Lynæs Madbar, hvor besøgende kan nyde velsmagende måltider og en fantastisk udsigt. Der er også et nyt fiskehus med en tilhørende restaurant samt en isbutik, der serverer is, burgere, pølser og mere, og giver ekstra spisemuligheder.

Lynæs Havn har nyrenoverede broer, der skaber en behagelig atmosfære for gåture og nydelse af omgivelserne. Du kan grille, og børnene kan have det sjovt på hoppepuden eller fange krabber langs kysten. Havnen har også en smuk badestrand og arrangerer forskellige aktiviteter, herunder musikarrangementer, i løbet af sommeren.

Gæstesejlere er hjerteligt velkomne i Lynæs Havn, hvor der altid er plads til både store og små både. Havnen har også en perfekt beliggenhed som udgangspunkt for en fantastisk sommersejlads i Isefjorden og Roskilde Fjord.

Yderligere faciliteter i Lynæs Havn inkluderer ferskvand, diesel, et møntvaskeri og en kran.

Havnekontoret har åbent fra kl. 8.00-9.00 på hverdage og kl. 8.00-12.00 om lørdagen i sæsonen.

Historien om Lynæs

Lynæs har en rig historie, der begyndte efter Kikhavns brand i 1793. Det er det næstældste fiskerleje i Halsnæs og ligger ved spidsen af næsset, beskyttet af bakkerne omkring det. I tidligere århundreder var havnen et vigtigt knudepunkt for fiskeri og blomstrede som et idyllisk sted.

Der var færger til Rørvig, og dampskibe sejlede til Frederikssund og Nykøbing indtil midten af det 20. århundrede. I dag er de fleste fiskefartøjer placeret i Hundested Havn, der også står for færgeforbindelsen til Rørvig.