Forskellen på økologisk bomuld og konventionel bomuld
Økologisk bomuld er det nye ‘new normal’, da dyrkning af bomuld er hård kost for klimaet. Der er god grund til at forsøge at minimere de negative konsekvenser ved bomuldsproduktionen som muligt. Derfor er det er meget oppe i tiden at tænke på den opslidende bomuldsproduktion. Det gør vi også hos LYNÆS denmark, og en del af vores t-shirts er i økologisk bomuld.
Men hvad er egentlig forskellene mellem den konventionelle bomuld og den økologiske? Og gør den økologisk bomuld egnetlig den store forskel?
Bliv klogere herunder.
Hvad er økologisk dyrket bomuld?
Faktisk er den økologisk bomuld ikke bare økologisk. Den er det der hedder GOTS-certificeret, hvilket vil sige at det ikke kun er dyrkningen af bomulden, der er underlagt strenge krav. Der er nemlig krav til både dyrkning, arbejdsforhold og forarbejdning.
Økologisk GOTS-certificeret bomuld er dyrket sammen med afgrøder, der udover salget af bomulden kan brødføde bønderne, og der er krav om ofte at skifte afgrøder, så jorden ikke udpines. Sprøjtegifte er naturligvis forbudt i dyrkning, hvilket er godt for både miljøet og bøndernes helbred.
Når bomulden bliver forarbejdet på fabrikken må der hverken findes tvangs- eller børnearbejde. Alle farlige kemikalier er forbudt, og alt spildevand bliver renset, så miljøet ikke tager skade.
Konventionel dyrket bomuld
Bomuld der dyrkes konventionelt dyrkes typisk som en såkaldt monokultur, hvilket vil sige at der ikke er variation i dyrkningen på markerne. Det gør at man på langt sigt udpiner jorden, og fjerner bøndernes livsgrundlag.
En central forskel på den økologiske og konventionelle dyrkning er naturligvis også brugen af sprøjtemidler og gift. Ifølge Danmarks Naturfredningsforening bliver 16 procent af verdens forbrug af gift mod insekter brugt i den konventionelle bomuldsproduktion. Ydermere bliver 10 procent af verdens sprøjtegift mod andet end insekter brugt i bomuldsproduktion, hvilket går hårdt ud over de 77 millioner bomuldsbønder, der arbejder i med den konventionelle bomuld.
Og kunstgødning er også er storsvinder. Hele 83 procent af den kunstgødning der bruges til bomuldsmarkerne bliver vasket ud og kommer slet ikke til gavn på markerne, men ender i stedet i den omkringliggende natur.
Ved forarbejdningen af konventionel bomuld er der få eller ingen krav til brugen af giftige farvestoffer og kemikalier.
Er økologisk bomuld så altid bedst?
Det er nærliggende at tænke, at økologisk bomuld altid er at foretrække, men spørgsmålet om klimaaftryk er komplekst. Man skal derfor altid se på det samlede klimaaftryk, som ens tøj sætter. Hvis den bomulden for eksempel sendes langt for at blive forarbejdet, farvet og syet, kan det samlede klimaaftryk snildt komme og den konventionelle.
Men hvis man begrænser transporten for de økologiske bomuldsvarer og ikke overproducerer, er den et klart bedre alternativ end den konventionelle. Derfor arbejder vi hen i mod at alle vores bomuldsprodukter i LYNÆS denmark er syet i økologisk bomuld.