Vinterbadning i Lynæs

Når vintervinden piver om ørerne og en frostklar aften himmel viser sig, er vinterbadning i Lynæs det, som kan kurere savnet af sol og sommer.

Det ved flere og flere.

Derfor er Lynæs Havbad med den tilhørende fine ottekantede sauna og omklædningsrum et tilløbsstykke året rundt. Faktisk er der i 2020 venteliste på at blive medlem af klubben.

Og det er ikke så mærkeligt. Det er nemlig magisk, at træde ud i de iskolde, sorte vand for bagefter at gå op i en dampende varm sauna. Tilmed er der ofte nogle, der laver saunagus med æteriske olier, så duft af cedertræ, lavendel, gran, eukalyptus og andet fylder næse og hud i de 85 graders varme.

En session med gusmester og olier varer ofte en times tid med tre eller fire badninger.

Radiatorbader eller klar på det kolde gys fra start

Der er mange måder at være vinterbader på. Nogle sværger til en morgendukkert hver dag, og andre skal tage sig mere mod til, og kommer måske kun i ‘suppen’ et par gange i løbet af en sæson.

En af de helt store spørgsmål er, om det første dyp skal ske før eller efter en tur i saunaen først. Altså om skal nulstille kroppen fra stuetemperatur så at sige, eller om det første dyp skal være med en gennemvarm krop.

Hvis man insisterer på at blive gennemvarm først, kaldes man (kærligt) en radiatorbader.

Vinterbader Lynæs
Illustration af Andrea Ucini

Ny sauna på vej

På grund af den store tilgang af vinterbadere er klubben i Lynæs langt med planerne om at bygge en ny og større sauna på 17 kvm. Bygningen med den nuværende sauna i skal i fremtiden være omklædningsrum.

Tilbygningen giver plads til 20-25 personer samt mere gulvplads til en gusmester. Der bliver desuden installeret gulv-til-loft-vinduer, så alle kan nyde udsigten til vandet fra saunaen.

 

Køb din nye LYNÆS vinterbader t-shirtshoppen.

Er det sundt at vinterbade?

Som det altid er med sundhed, er der delte meninger om, hvor vidt det er sundt at vinterbade. Et studie fra Tyskland viser at vinterbadere (måske) er bedre til at regulere deres insulin-niveau, og et mindre dansk studie viser, at vinterbadning – i modsætning til forventet – at blodgennemstrømningen falder ved vinterbadning.

Desuden er der stor forskel på om man er øvet eller nybegynder i forhold til sundheden: Øvede tager det roligt, hvor nybegyndere eller folk, der tvinger sig selv i det kolde vand, har tendens til at hyperventilere, hvilket ikke er specielt sundt.

Det skal dog understreges at forskningen peger i mange retninger.

Mental styrke ved vinterbadning

Hvis det er diskutabelt om vinterbadning er godt for kroppen, er det mere indiskutabelt, om det er godt for sjælen! Som alt andet der gør dig glad i låget, er vinterbadning en ny start og en form for re-set af hjernen.

Så hvis du nyder dét, er det bare om at hoppe i den kolde suppe! Sæføli i Lynæs!!

Poncho til vinterbadning er genial

Når du har været i det kolde vand, er det vigtigt at få varmen hurtigt. Til det er en badeponcho eller – som vi kalder den i LYNÆS – en havponcho en rigtig god ide. De er blevet meget populære de seneste år. Læs om det her Poncho til vinterbadning er populær som aldrig før.

poncho økologisk bomuld