Made in Denmark er godt for klimaet

En del af LYNÆS denmarks kollektion er Made in Denmark. Det er der nemlig en lang række fordele ved. Det gælder ikke mindst, når det kommer til tøj. Ved at producerer tæt på forbrugerne og tæt på materialer bruges der simpelthen mindre energi og CO2.

Så Made in Denmark er et godt sted at starte, hvis man ønsker mere klimabevidsthed. Først og fremmeste er bliver klimaaftrykket mindre, og tøjet bliver samlet set mindre hårdt for miljø og klima. Det er nemlig sådan at en meget stor del af tøjindustriens klimabelastende regnskab er holdt oppe af CO2-udledende transport.

Det er derfor indlysende, at en sweater der er har så få og så korte rejser som muligt, før den lander hos forbrugeren, er det bedste for miljøet.

Mange stykker tøj har imodsætning til den rejse, en der lyder som følgende: Et land for produktion, et nyt til forarbejdning, et tredje til spinning, et fjerde til produktion af tøjet og et femte til forbrugerne.

Hos LYNÆS denmark arbejder vi med at mindske rejserne for vores tøj. Det betyder konkret, at vi enten producerer i Danmark (fx vores sømandstrøjer), eller sørger for at tekstilerne til vores varer er dyrket, forarbejdet og brugt til produktion som minimum i samme land. Det gælder fx vores t-shirt i økologisk ægyptisk bomuld.

Produktion tæt på formindsker emballagespild

En ting er transportens CO2-aftryk, men et andet aspekt af nærhed, der batter på klimakontoen er emballagen. Der er simpelthen mindre emballage i brug, når sweatre og t-shirts ikke skal fragtes langt. Konkret handler det også om turen igennem tolden. Her gennemsøges tøj oftest voldsomt igennem af toldere, og det stiller store krav til emballagen. For ingen er interesseret i en nusset, ny t-shirt.

Når vi får sendt varer indenrigs er det dør-til-dør og det er ikke nødvendigt at hver enkelt vare er pakket ind i plast, som det er på de lange rejser.

Sømandssweater er Made in Denmark

I løbet af november 2020 lancerede LYNÆS denmark sin egen version af den klassiske sømandssweater. Den er strikket og syet i Danmark nærmere bestemt i Sunds nord for Herning. Her ligger et lille familieejet og -drevet strikkeri, der gennem tre generationer har leveret kvalitetsstrik til danske og internationale brands.

sømandssweater fra LYNÆSOg nu også til LYNÆS denmark.

Ulden til sweateren kommer fra Italien. Vi ville enormt gerne bruge dansk uld, men har endnu ikke fundet en leverandør, der kan levere i lige så god kvalitet.

Sømandsstrikken fra LYNÆS kommer – på et tidspunkt – selvfølgelig med en tilhørende hue i 100 procent uld også. Begge i mørk navy blue.

Desuden har vi sømandstrøje i nauticstriber – både navy/hvid og hvid/navy – i 100 procent økologisk bomuld.

Vinterbadertøj er måske næste stop

Hos Lynæs har vi stor succes med at producere tøj til vinterbadere i form af vores havponcho i 100% bomuld. Lige nu arbejder vi på at trække produktionen på disse hjem til Danmark.

Det er desværre ikke helt nemt.

Mange af de maskiner, der står for at lave den helt særlige stoftype, som vi bruger til havponchoerne (nogle kalder dem også håndklæde-poncho), de maskinerne står i Østen som fx Kina. Og det er desværre ikke lykkedes os at lokalisere nogle europæiske leverandører af den type bomuld.

Vi blev interviewet om samme til DRs tv-avis tidligere i år.

Se artiklen om samme her Høje fragtpriser får danske virksomheder til at overveje at rykke produktion til Danmark.