Close
Skip to content

Om os bag LYNÆS denmark

sømandstrøjer i økologisk bomuld

En ambition om at lave et hyperlokalt tøjmærke.

Sådan lyder den kondenserede fortælling om LYNÆS. To gutter, der begge bor i Lynæs, elsker atmosfæren og ikke mindst menneskerne, der surfer, bader, fisker, sejler, griner og mødes året rundt – og i al slags vejr og på tværs af alder og andre ubetydelige skel.

De to gutter, der, som så mange andre her, elsker Lynæs, mødtes en dag tilfældigt, og faldt i snak.

Den ene Kristian var vild med navnet Lynæs. Det er eksotisk, stærkt og gammelt.

Kristian Westfall Lynæs

Den anden Christian er garvet tøjmand, og ikke mindst surfer, og har siden 1989 produceret og solgt surfermærket Klitmøller Rig Wear.

Hurtigt faldt en aftale på plads om at starte noget sammen, og meget hurtigt fik ‘Æ’ en central betydning.

Et ‘Æ’ (faktisk mest ‘æ’) ligner et knob, altså en knude på et tovværk, synes vi. Det ligner også en form for dansk yin-yan-tegn. Og så er det hamrende Æksotisk for stort set alle andre folkeslag end danskere.

En fræk kombination af to vokaler, der skaber et helt ny (gammel) lyd.

En ambition om bæredygtighed

Verden har ikke brug for flere t-shirts.

Den sandhed kolliderede en smule med vores første planer om at starte et tøjmærke. For hvordan griber man det an, når tøjproduktion er noget af en mest forurenende og resursetunge brancher, der findes?

Poncho i økologisk bomuldHurtigt stod det klart, at LYNÆS denmark så vidt muligt skulle være bæredygtigt. Så det var den vej vi gik, og det er den vej vi går i dag.

Men hvad betyder det, og hvad betyder bæredygtighed i dag?

For os er det en uendelig proces med at finde de bedste veje til at producere tøj med så lavt klimaaftryk som muligt. Det vil sige, at vi er optaget af flere central bæredygtigheds-spørgsmål:

  1. Hvordan produceres råmaterialerne til tøjet i forhold til klimabelastningen?
  2. Hvor langt skal vores færdige kollektioner rejse, før de når forbrugeren?
  3. Hvor længe kan vi forvente at forbrugeren bruger en t-shirt, sweatshirt, sømandstrøje, strikhue eller poncho til vinterbadning fra LYNÆS?

Vi besluttede, at økologisk bomuld var ‘new normal’ for os. Selvom økologisk bomuld ikke er svaret på alle bæredygtighedsambitioner, er det dog et sted at starte.

Men stor hurtigt klart for os, at rejsen fra fabrik til forbruger, er en af de helt store energislugere for tøjbranchen. Og så selvfølgelig når en t-shirt eller sweater har meget kort ‘levetid’ hos forbrugeren.

Derfor producerer og sælger vi i dag t-shirts, sweatre og ponchoer i høj kvalitet, og i et design der lever i mange sæsoner. Vi har med andre ord satset på tøjbranchen fremfor modebranchen, der altid er på jagt efter en ny og banebrydende stil. Vi holder mere en klassisk, tjekket og holdbar stil.

Drømmen om en sømandstrøje syet og strikket i Danmark

…opdateres …

PeakCounter