Når vintervinden piver om ørerne og en frostklar aften himmel viser sig, er vinterbadning i Lynæs det, som kan kurere savnet af sol og sommer.

Det ved flere og flere.

Derfor er Lynæs Havbad med den tilhørende fine ottekantede sauna og omklædningsrum et tilløbsstykke året rundt. Faktisk er der i 2020 venteliste på at blive medlem af klubben.

Og det er ikke så mærkeligt. Det er nemlig magisk, at træde ud i de iskolde, sorte vand for bagefter at gå op i en dampende varm sauna. Tilmed er der ofte nogle, der laver saunagus med æteriske olier, så duft af cedertræ, lavendel, gran, eukalyptus og andet fylder næse og hud i de 85 graders varme.

En session med gusmester og olier varer ofte en times tid med tre eller fire badninger.

Radiatorbader eller klar på det kolde gys fra start?

Der er mange måder at være vinterbader på. Nogle sværger til en morgendukkert hver dag, og andre skal tage sig mere mod til, og kommer måske kun i ‘suppen’ et par gange i løbet af en sæson.

En af de helt store spørgsmål er, om det første dyp skal ske før eller efter en tur i saunaen først. Altså om skal nulstille kroppen fra stuetemperatur så at sige, eller om det første dyp skal være med en gennemvarm krop.

Hvis man insisterer på at blive gennemvarm først kaldes man (kærligt) en radiatorbader 😉

Ny sauna på vej

På grund af den store tilgang af vinterbadere er klubben langt med planerne om at bygge en ny og større sauna på 17 kvm. Bygningen med den nuværende sauna i skal i fremtiden være omklædningsrum.

Tilbygningen giver plads til 20-25 personer samt mere gulvplads til en gusmester. Der bliver desuden installeret gulv-til-loft-vinduer, så alle kan nyde udsigten til vandet fra saunaen.

Se billeder af den planlagte tilbygning her og læs mere om vinterbadning i Lynæs på klubbens hjemmeside lige her.

Køb din nye LYNÆS t-shirt på shoppen.